مشخصات و کاربرد تابلوهای شورون

تعریف قوس افقی یا پیچ از نگاه نشریه ۴۱۵

قبل از توضیح تابلوهای شورون که در پیچها کاربرد دارد بهتر است تعریف قوس افقی یا پیچ را بدانیم که در نشریه ۴۱۵ قوس افقی را اینطور توضیح می دهد.

برای ارتباط دو خط مستقیم متوالی در پلان از پیچ یا قوس افقی استفاده میشود که معمولاً کمانی از یک دایره است. هر خودرو در حال عبور از قوس افقی، تحت تأثیر نیروى گریز از مرکز قرار مىگیرد. براى تأمین ایمنى و راحتى حرکت خودرو، بهتر است شیب عرضى راه با توجه به سرعت طرح و شعاع قوس افقی تغییر یابد. با استفاده از شیب عرضى یکسره(بربلندى) در مقطع راه، میتوان بین نیروى اصطکاک جانبى چرخ و رویه، مؤلفه وزن خودرو در امتداد بر بلندى و نیروى گریز از مرکز، تعادل ایجاد کرد . که در پست های بعدی فرمولها و روابط آن را به طور کامل توضیح خواهیم داد.

سایر اصطلاحات مورد استفاده در تابلو :

این تابلو در کارگاههای راهداری و پیمانکاران به نامهای بال کبوتری ،‌ جهت نما ، جناقی یا تغییر جهت سریع نیز معروف است .

نحوه نصب :

| اولین علامت شورون میتواند در ابتدای قوس و در محیط خارجی آن قرار میگیرد و سایر علائم شورون با توجه به فواصل تعیـین شـده در جدول ۶-۳ نصب میگردند. نحوه تابلوگذاری به شکلی است که رانندگان اولین شورون موجود در پیچ را با وضعیت مناسبی رؤیت نمایند و بـا توجه به اینکه این تابلوها در راستای دید رانندگان نصب میگردند، لذا دارای دید بسیار خوبی به خصوص در هنگام شب میباشند .

این تابلوها در راستای دید رانندگان در قوسها باید به شکلی قرار گیرد که رانندگان به سادگی آن را مشاهده نمایند .پایه تابلو مورد استفاده تغییر جهت سریع  2 متری از نوع قوطی فلزی ۴*۴  میباشد

وضعیت بازتاب و شبرنگ تابلو
تابلوی شورون یا تغییر جهت با شبرنگ رده مهندسی برای جادههای فرعی و اصلی و شبرنگ لانه زنبوری بـرای بزرگـراههـا و آزادراه هـا استفاده میشود


جدول ۶-۳ فواصل نصب شورون ها با توجه به سرعت وسایل نقلیه در قوسهای افقی

محدودیت سرعت در قوس (کیلومتر در ساعت ) فواصل بین شورونها (متر )
۲۵ ۱۲m
۳۰ ۲۲m
۴۰-۵۰ ۲۴m
۵۵-۶۵ ۳۶m
۷۰-۸۰ ۴۸m
۹۰ ۵۰m
۹۵-۱۰۵ ۶۰m

محل کاربرد تابلو به توصیه نشریه ۲۶۷ جلد سوم:

  • این تابلو جهت راهنمایی رانندگان برای تغییر در امتداد افقی مسیر، تقاطعها و میدان به کار میرود.
  • تابلوهای شورون تکی(۶۰۱۰) را میتوان در تمامی پیچهای افقی (بجز پیچهای خیلی باز که در شعاعی بیشتری از ۱۵۰۰متر قرار دارند) و در فواصلی معین و وابسته به شعاع قوس مورد استفاده قرار میگیرد. به طور معمول این علایم به منظور مشخص کردن مسیر جاده (در سمت خارجی قوس) نصب میشوند.
  • با توجه به اینکه تابلوها به طور معمول در جایی نصب میشوند که احتمال آسیب دیدن آنها توسط وسیله نقلیهای که کنترل خود را از دست میدهند، پایین باشد، باید اقدامات لازم در این زمینه وجود داشته باشد، و جهت کاهش خطر برخورد باید لبه های تابلو با شعاع کمتر از ۰میلیمتر ، گرد شود. اگر این تابلو در نزدیک محل عبور عابرین پیاده نصب شده، لبههای عمودی تابلو نیز باید محافظت گردد )به طور مثال با یک قاب مستطیلی
  • افزایش اندازه شورون(شورون گروهی) باعث دید بهتر تابلو و بهبود فاصله دید میشود و در نتیجه سبب میگردد تا رانندگان به شکل مناسبی از سرعت خود بکاهند
  • در شرایطی که نصب تابلوی شورون گروهی دشوار است و یا امکان آن وجود ندارد، میتوان از چند تابلوی شورون تکی و در فواصل تعیین شده استفاده نمود
  • علایم شورون نباید بر روی هم نصب گردند، چون باعث ایجاد یک الگوی زیگ زاگ و گیج کننده برای راننده میشود.
  • شورونهای تکی در مقابل خمیدگی آسیب پذیر هستند زیرا در صورت بروز حادثه برای این علایم و خارج شدن آنها از شرایط استاندارد ممکن است موجب گمراهی رانندگانی که در جهت مخالف حرکت میکنند، شوند
  • علایم شورون ممکن است در تمام میدانها به جز میدانهای کوچک نصب شود در عمل در میدانهای کوچک که حداکثر سرعت ۵۰کیلومتر بر ساعت یا کمتر است نیازی به استفاده از این تابلو نیست . این تابلو به طور معمول در مواردی به کار میرود که قطر هسته مرکزی میدان از ۸متر بیشتر باشد.
  • هنگامیکه از این تابلو در جزیره میانی یا خط انتظار میانی یا در کنار جادههای مارپیچ که به میدان ختم میشود به کار میروند، نبایددر محلی نصب شوند که دید رانندگان را نسبت به گردش تردد به دور میدان دچار مشکل نمایند
  • نصب علایم شورون از مواد انعطاف پذیر در محلهایی که احتمال آسیب دیدن علائم وجود دارد، باعث کاهش هزینه نگهداری میشود

تابلو شورون گروهی و کاربرد آن

|  نام تابلو : تغییر راستای مسیر گروهی یا شورون گروهی
این تابلو به شکل گروهی شامل حداقل دو شورون و به طور معمول شامل ۳شورون و با ابعاد ۲۱۰۰×۶۰۰میلیمتر ، مورد اسـتفاده قـرارمیگیرد . که همانند تابلو شورون تکی روی پایه دو متری در خارج قوس نصب میگردد.کد تابلو در آیین نامه ۶۰۱۲ می باشد.

این تابلو جهت ارایه تأکید و راهنمایی بیشتر برای تغییر در امتداد افقی مسیر، تقاطعها و میدان میتواند به کار رود. از تابلوی شورون گروهی در شرایط زیر استفاده گردد.

  • مسیر یا پیچ مربوط به اندازهای تند باشد که استفاده از تابلوی خطر پیچ، به تنهایی کافی نباشد. (پیچهای خیلی تند)
  • تقاطع Tشکل وقتی جاده اصلی به اندازه ۹۰ درجه تغییر مسیر میدهد
  • افزایش اندازه شورون (شورون گروهی) باعث دید بهتر تابلو و بهبود فاصله دید میشود و در نتیجه سبب میگردد تا رانندگان به شکل مناسبی از سرعت خود بکاهند

قوس تند افقی یا پیچهای خیلی تند چیست ؟

منظور از قوس تند افقی قوسی است که سرعت مجاز آن بیش از ۴۰ کیلومتر بر ساعت (KM/H) نسبت به مسیر مستقیم اختلاف داشته باشد. یعنی اگر شما در مسیری مستقیم با سرعت ۷۵ کیلومتر در حرکت باشید به جهت عبور ایمنی از قوسی که در مقابل شما قرار میگیرد مجبور شوید بیش از ۴۰ کیلومتر از سرعت خود را کاهش دهید. در نتیجه این قوس یک قوس تند میباشد.

اگر زاویه قوس تندتر از ۹۰ درجه باشد باید از دو جهت نمای گروهی در فاصله یک سوم و دو سوم از ابتدای قوس استفاده گردد.


|تابلو شورون فلورسنتی فسفری- توصیه های راهنمای جانمایی علائم در طرح های ارتقاء‌ایمنی جهت نقاط پر تصادف و دارای تصادف نسخه تیر ماه ۱۳۹۷

راهنمای جانمایی علائم در طرح های ارتقای ایمنی جهت نقاط پر تصادف و دارای تصادف که به عنوان متمم و راهنمای کاربردی جلد سوم نشریه ۲۶۷ در جهت توسعه و هماهنگ سازی انتخاب و جانمایی صحیح علائم و بهبود وضعیت موجود نقاط پر تصادف و دارای تصادف کشور تهیه شده است که بطور موثر میتواند در تهیه طرح های جانمایی علائم پروژه های راهسازی و بهسازی کشور نیز مورد بهره برداری مقتضی قرار گیرد . لذا توصیه های آن را جهت جانمای و نصب تابلوهای شورون یا تغییر جهت سریع را در این مطلب اضافه میکنیم

برابر دستورالعملهای مورخه ۱۳۸۷.۱۲.۷ و ۱۳۹۰.۸.۲۳ آشکار سازی نقاط پر تصادف ، شبرنگ تابلوهای شورون فلورسنتی فسفری جهت آشکار سازی قوسها یا پیچ های نقاط پر تصادف یا دارای تصادف با همان ابعاد تابلوها معمولی شورون است با این تفاوت که شبرنگ زمینه آن از سفید به سبز – زرد فسفری فلورسنتی تغییر می یابد.
شبرنگ مورد استفاده باید از نوع پریزماتیک (منشوری ) با رنگ فلورسنتی فسفری زرد – سبز( Flourescent yellow­green ) و با عمر مفید حداقل ١٠ساله و حداقل بازتاب مطابق با استاندارد ( ASTM­D۴٩۵۶تحت زاویه مشاهده ٠ /٢و زاویه ورود -۴درجه ) و محصول کارخانه های نیکا لایت -۳M و AVERY باشد.

جدول فواصل نصب تابلو شورون در قوس های نقاط پر تصادف یا دارای تصادف

در این راهنما تغییراتی در جدول فواصل نصب مشاهده میکنیم که به جهت ارتقاء ایمنی و آشکار سازی کامل قوس فواصل نصب تابلوها از هم کمتر در نظر گرفته شده است .

فواصل نصب شورون فسفری در قوس

محدودیت سرعت در قوس (KM/H) شعاع قوس R (متر) فواصل بین شورون ها (متر) a
کمتر از ۲۵ کمتر از ۶۰ ۶
۳۰-۵۰ ۶۰-۱۲۰ ۱۲
۵۵-۶۵ ۱۲۰-۲۱۵ ۱۸
۷۵-۹۰ ۲۱۵-۳۸۰ ۲۵
بیشتر از ۹۵ بیش از ۳۸۰ ۳۰

تابلوهای شورون از ابتدای قوس شروع به و در انتهای قوس خاتمه می یابد. و در داخل قوس تابلو مسیر نما برابر مشخصات راهنمای فوق نصب میگردد.

شماتیک نصب تابلو شورون در سه وضعیت دفنی ،‌ روی گاردریل و روی حفاظ بتنی یا نیوجرسی

نصب روی گاردریل
نصب روی حفاظ بتنی
نصب به روش دفنی

توصیه های دستور العمل رده بندی انواع قوس افقی

در این دستورالعمل با توجه به متفاوت بودن شعاع انواع قوسها و لزوم استفاده بهینه از منابع موجود در ایمن سازی پیچ ها ۵ رده قوس تعریف نموده است .


رده قوس

رده قوس نوع یک

رده قوس نوع دو

رده قوس نوع سه

رده قوس نوع چهار

رده قوس نوع پنج

شاخص تعیین نوع قوس (کیلومتر برساعت)

Va-Vd=<8

۸<=Va-Vd=<16

۱۶<=Va-Vd=<40

Va-Vd>40

Va-Vd=>40

ودارای شیب (دور) نامناسب یا معکوس و دارای سابقه تصادفات متعدد خروج از محور و یا واژگونی که تا زمان اصلاح اساسی ،‌ لازم است آشکار سازی مناسب در قوس صورت گیرد.

نحوه ایمن سازی و علامت گذاری

  • خط کشی معمولی مسیر
  • نصب مسیر نما
  • خط کشی معمولی مسیر
  • نصب مسیر نما
  • نصب علامت اخطاری قوس
  • خط کشی معمولی مسیر
  • نصب تابلو شورون
  • نصب علامت اخطاری قوس
  • خط کشی برجسته اکستروژن
  • نصب تابلوهای شورون با فاصله کم
  • نصب تابلوهای شورون گروهی دو عدد یکی در وسط و یکی در انتهای قوس
  • نصب تابلو اخطاری قوس
  • نصب تابلو محدودیت سرعت در قبل از قوس
  • خط کشی برجسته مسیر در حاشیه راه و خط کشی هاشور در وسط راه بین دو خط ممتد
  • نصب تابلوهای شورون با فاصله کمتر با زمینه فلورسنتی
  • نصب تابلوهای شورون گروهی دو عدد یکی در وسط و دیگری در انتهای قوس
  • نصب تابلو اخطاری قوس به زمینه فلورسنتی
  • نصب تابلو محدودیت سرعت در قوس با زمینه فلورسنتی

Va : سرعت ۸۵ درصد از وسایل نقلیه در مسیر مستقیم منتهی به قوس میباشد.

Vd : سرعت ۸۵ درصد از وسایل نقلیه در داخل قوس می باشد.

مثال :

۹۰ درصد خودروها در مسیری مستقیم با سرعت ۷۵ کیلومتر بر ساعت حرکت میکنند و طی آمار و بررسی های صورت گرفته سرعت ۸۵ درصد این خودرو ها در داخل قوس منتهی الیه این مسیر مستقیم ۵۵ کیلومتر بر ساعت می باشد. حال با عنایت به توضیحات داده شده تعیین کنید ایمن سازی پیچ بر اساس مقادیر کدام رده بندی قوسها بایستی انجام گیرد؟

پاسخ : با استفاده از فرمول Va-Vd رده مورد نیاز را تعیین میکنیم .
۲۰=۷۵-۵۵
با توجه به پاسخ بدست آمده (عدد ۲۰) رده مناسب ایمن سازی قوس نوع سه می باشد زیرا از ۱۶ بزرگتر و از ۴۰ کوچکتر است.


شکل ظاهری تابلو شورون در سایر کشورها را در این مطلب بخوانید.


دانلود دستورالعمل ها و ضوابط

ردیف نام دستور العمل یا راهنما تاریخ دانلود
۱ دستور العمل آشکار سازی نقاط پر تصادف ۱۳۸۶.۱۲.۷ دانلود
۲ دستور العمل تکمیلی آشکار سازی نقاط پر تصادف ۱۳۹۰.۸.۲۳ دانلود
۳ دستور العمل رده بندی ایمن سازی انواع قوس های افقی ۱۳۹۰.۱۰.۱۱ دانلود
۴ بخش A ( قوس ها) راهنمای جانمایی علائم در طرح های ایمنی نقاط پر تصادف یا دارای تصادف ۱۳۹۷.۴.۱ دانلود

مطلب فروشگاهی

چگونه شعاع قوس یک راه ساخته شده را با استفاده از برنامه گوگل ارت بدست آوریم ؟

ساده ترین روش جهت بدست آوردن شعاع قوس راههای احداث شده استفاده از برنامه گوگل ارث است برای اینکه نسخه ایمن سازی مناسبی برای یک قوس بنویسیم بایستی اطلاعاتی خود را از آن نقطه کامل کنیم و اطلاعاتی نظیر میزان تردد و میزان سرعت خودروها که در حال حاضر توسط دستگاه تردد شمار و ثبت سرعت به صورت مکانیزه صورت میگیرد و همچنین حدود میزان شعاع قوس مسیر را که می توان توسط برنامه گوگل ارت بدست آوریم .

در فیلم آموزشی تهیه شده روش ساده بدست آوردن حدود شعاع قوس راه در حال بهره برداری را می توانید خرید و مشاهده کنید.